Meteen naar de inhoud

Wordt het binnenkort Kerstmis?

“ En jij, Bethlehem, een van de kleinste steden in Juda. Jij zult de geboorteplaats zijn van onze Heiland, Jezus van Nazareth” (Micha 5)

          In voorbereiding van Kerstmis zullen we dit zingen en voorlezen, maar nooit zullen we het met zoveel schroom en onzekerheid uitgesproken hebben. Want wat betekent Bethlehem, in het Hebreeuws: het huis van het brood? De plaats waar gedeeld wordt, gelegen op de Westelijke Jordaanoever.

  De beelden, die we haast niet verdragen kunnen, komen ons voor ogen. Het geweld dat we ook in de bijbel lezen is opnieuw realiteit geworden. Geen plaats meer voor zoetsappigheid. Maar wat dan wel? Kunnen zwaarden nog omgesmeed worden tot ploegscharen als de wapenfabrieken terug floreren? Willen de stampende laarzen stil houden? En in welke krocht krijgt het Kind nog een plaats?

  We zijn het aan onze kinderen en jongeren verplicht. Er moet een toekomst zijn, het Licht zal doorbreken, soms nog maar heel kwetsbaar, in alle eenvoud en met veel volharding. Het werd ons toegezegd: warme liefde is sterker dan stampende laarzen.

      Zalig Kerstmis!        Annemie Luyten