De tochten van hoop

De tochten van hoop
Via thematische en gegidste wandelingen in Antwerpen, vestigen wij de aandacht op plekken waar geloof en hoop in een menselijke oplossing steeds aanwezig zijn.
Onze samenleving evolueert zeer snel, ook in Antwerpen. Veranderingen veroorzaken spanningen en problemen. Elke dag staan er mensen en organisaties klaar om samen te zoeken naar nieuwe oplossingen.
De Tochten van Hoop staan open voor al wie geïnteresseerd is in de problemen van onze samenleving. Dit zijn mensen die een gezonde kritische visie hebben, maar ook durven kijken naar wat goed en hoopvol is in onze samenleving. De tochten zijn bovendien erg educatief en kunnen interessant zijn voor scholen.
Iedere tocht eindigt met een getuigenis van een vrijwilliger die in één van de projecten werkt. Het is belangrijk om te beseffen dat de Tochten van Hoop geen toeristische of culturele wandelingen zijn, maar vooral bestaan uit respectvol luisteren naar hoopvolle verhalen.
Reserveren

U kan een tocht aanvragen door te mailen naar tochtenvanhoop@deloodsen.be of door te bellen naar het nummer 03/234.05.11.
Elke wandeling duurt ongeveer 2 uur en kost 65€ per groep.
Indien u geïnteresseerd bent om aan een Tocht van Hoop deel te nemen, schrijft u zich best minstens 6 weken op voorhand in.
Verschillende tochten
Babelse Mozaïek
In Antwerpen leven mensen van 175 verschillende nationaliteiten, dus een echte Babelse Mozaïek. Tijden deze “tocht van hoop” maken we kennis met enkele van hen in onze stationsbuurt. We zien iets van hun gewoonten, hun eigenheden, problemen en moeilijkheden om zich aan te passen aan onze maatschappij. Ze willen zich hier thuis voelen: nood aan eigen cultuur, gebruiken, geloof, kleding, taal, voedsel. We maken ook kennis met verscheidene instanties en pogingen om hoopvol samen te werken aan een boeiende toekomst voor multi-culturele eigenheid van onze stad.
De tocht eindigt in “De Loodsen” waar we kennis maken met één van de projecten:
Harmattan: lessen Nederlands aan anderstaligen om een Babelse spraakverwarring te vermijden.
Vertrek: aan de trappen van het Centraal Station, Antwerpen
Huishouden kost geld
Rondkomen met 200 euro per maand: hoe doe je dat? Hoe geraak je aan genoeg voedsel, betaal je de energierekeningen? Deze tocht probeert een zicht te geven op een aantal aspecten van het leven met weinig bestaansmiddelen.
Hoe helpen mensen en steunen ze elkaar in deze moeilijke tijden ? De loonkloof en arbeidsvoorwaarden voor hetzelfde werk worden steeds maar groter. Een nog jong en vrij uniek project is Filets Divers, voor mensen die met weinig bestaansmiddelen moeten rondkomen. Zo is er een Sociale Kruidenier. Filets Divers is een samenwerkingsverband tussen o.a. De Loodsen, de sociale dienst van Bond zonder Naam. Tevens bezoek je ook De Steenhouwer in de Provinciestraat. De Steenhouwer is een inloopcentrum voor mensen met verminderde welzijnskansen die vaak nergens terechtkunnen: dak- en thuislozen, generatiearmen, dak onzekeren, (ex-)psychiatrische patiënten, druggebruikers, … Een inloophuis voor daklozen
Vertrek: Kievitsplein – Antwerpen
Mensen met een missie
Op een vierkante kilometer tussen de Sint-Jacobsmarkt en Paardenmarkt zijn er veel sporen (gebouwen) waarin mensen vroeger hun beste krachten ingezet hebben voor zwakkere mensen in de samenleving. In de 16de eeuw, 17de eeuw waren dat vaak kloostergemeenschappen: Paters Capucijnen, Zusters Apostolinnen, Grauwzusters…… Ze zetten zich in voor onderwijs, verzorging, verpleging. In de loop van de jaren evolueerde dit. De gebouwen kregen een nieuwe bestemming, boeiend wat er allemaal nu gebeurt !
Ook krijg je in het stukje van de stad een zicht op het evoluerende samenleven tussen Protestanten en Katholieken. Daar doorheen komt ook nog de studentenbevolking, de stadsaanleg van pleinen enz. aan bod.
Vertrek: De Loodsen, Sint-Jacobsmarkt 43 te Antwerpen
Armoede onder ons
In de omgeving van de Ossenmarkt en Paardenmarkt bekijken we allerlei aspecten van armoede. Op welke manieren zijn mensen arm? Armoede gaat over gebrek aan geld maar ook over problemen op gebied van onderwijs, opvoeding, werk en huisvesting.
Soms worden mensen dakloos en een aantal leven zelfs zonder papieren en hebben dus geen rechten. Mensen in armoede moeten leven in grote onzekerheid. Op onze tocht komen vele aspecten van deze problematiek aan bod, maar ook talrijke vormen van hulp en ondersteuning voor deze mensen.
Op deze leerrijke tocht van hoop hoor je boeiende verhalen en getuigenissen die bij blijven.
Vertrek: De Loodsen, Sint-Jacobsmarkt 43 te Antwerpen
Eco-tocht van hoop
Deze tocht neemt je in het hartje van Antwerpen mee op inspirerende ontdekkingstocht. Boodschappen doen zonder verpakking, tussen de huizen of op een pleintje samen met buren een groentetuin aanleggen en onderhouden, eerlijke kleren kopen , je milieu vriendelijk verplaatsen, …….
Je ontdekt het op een wandeling die start op de Groenplaat en eindigt in het buurtrestaurant van beweging.net, waar je nog wordt getrakteerd op een concreet getuigenis.
Vertrek: Groenplaats, AntwerpenDambord: verkenning van een onbekend stukje Antwerpen
Een nieuwe tocht van hoop in de buurt van Den Dam.
Vertrek: halte schijnpoort