Harmattan

Projectlogo_1

Harmattan

Met Harmattan wil De Loodsen wederzijdse kennismaking en communicatie stimuleren door middel van het aanbieden van Nederlandse lessen aan anderstaligen zonder wettig verblijf. Dinsdag, woensdag en donderdag ontvangen wij enthousiaste studenten die, ondanks de uitdagingen in onze samenleving, graag onze taal willen spreken en schrijven.

Voor wie?

In 1998 startte Harmattan als ontmoetingsplaats voor vluchtelingen aan de Rijnpoortvest. Sinds de verhuis naar de Sint-Jacobsmarkt evolueerde het project naar het organiseren van Nederlandse lessen en conversatie.Sinds de wetgeving van 2012 zijn mensen zonder wettig verblijf niet meer welkom in officiële schoolinstituten.

Omdat De Loodsen het belang van ontmoeting en communicatie voor en tussen vluchtelingen wilt benadrukken, werkten wij een aanbod uit waar beide aspecten aan bod komen.In schooljaar 2015-2016 zijn er 130 studenten ingeschreven met 35 verschillende nationaliteiten.

Op die manier hebben we het gevoel dat de hele wereld bij ons in huis vertoeft!

Vrijwilligers

Harmattan wordt gedragen door een ploeg van een 15-tal vrijwilligers. Leerkrachten op pensioen, onderwijs-’aanhangers’, maar ook mensen die een carrière hadden in een heel andere sector. Allen zijn ze vooral geïnspireerd om communicatie te bevorderen en op deze manier bruggen te bouwen tussen verscheidene talen en culturen. Hulpmiddelen als handen en voeten worden hier niet geweerd.

Op regelmatige basis worden er overlegmomenten georganiseerd met alle vrijwilligers om uitdagingen te bespreken en te brainstormen over wat goed is en wat beter kan.

Activiteiten

Harmattan is meer dan taal. Om culturele integratie te stimuleren, trekken we er regelmatig samen op uit. Een bezoek aan het Red Starline museum wordt bijvoorbeeld door iedereen enthousiast onthaald. Het is voor velen een tastbare herkenning van de eigen migratie-achtergrond. Daarnaast biedt toneel en theater eveneens vaak universele communicatie en ontmoeting.

Ook in huis zorgen we voor gezamenlijke sfeermomenten. De week die de kerstvakantie voorafgaat zijn er kerstfeestjes waarbij alle studenten voor lekkernijen zorgen. Gigantische Armeense taarten, oliebollen uit Kameroen en live muziek voorzien door Turkse muzikanten zorgen voor onvergetelijke momenten.

Wanneer vinden de lessen van Harmattan plaats?

Niet in de maanden juli en augustus, en tijdens de schoolvakanties

Toekomst

In 2016 zijn we van start gegaan met lessen specifiek gericht op analfabetisme. Personen die niet kunnen lezen of schrijven, maar ook zij die enkel kennis hebben van hun eigen alfabet zijn in deze lessen welkom. Zo valt niemand uit de boot en kunnen we naar ieders kennen en kunnen een les op maat aanbieden bij Harmattan.

In de toekomst willen we het project graag blijven verderzetten met de huidige visie om vluchtelingen bij elkaar te brengen door middel van communicatie.