Meteen naar de inhoud

Harmattan (volzet)

Projectlogo_1

Harmattan

Met Harmattan wil De Loodsen wederzijdse kennismaking en communicatie stimuleren door middel van het aanbieden van Nederlandse lessen aan anderstaligen zonder wettig verblijf. Dinsdag, woensdag en donderdag ontvangen wij enthousiaste studenten die, ondanks de uitdagingen in onze samenleving, graag onze taal willen spreken en schrijven.

20200908_103920

Voor wie?

In 1998 startte Harmattan als ontmoetingsplaats voor vluchtelingen aan de Rijnpoortvest. Sinds de verhuis naar de Sint-Jacobsmarkt evolueerde het project naar het organiseren van Nederlandse lessen en conversatie. Sinds de wetgeving van 2012 zijn mensen zonder wettig verblijf niet meer welkom in officiële schoolinstituten.

Omdat De Loodsen het belang van ontmoeting en communicatie voor en tussen vluchtelingen wilt benadrukken, werkten wij een aanbod uit waar beide aspecten aan bod komen. Voor het schooljaar 2021-2022 starten we de tweede week van september met kleinere groepen (10 tot 12 pers.) en met nog een aantal veiligheidsmaatregelen. Hopelijk kunnen we snel weer naar “normaal”. 

Vrijwilligers

Harmattan wordt gedragen door een ploeg van een 12-tal vrijwilligers. Leerkrachten op pensioen, onderwijs-’aanhangers’, maar ook mensen die een carrière hadden in een heel andere sector. Allen zijn ze vooral geïnspireerd om communicatie te bevorderen en op deze manier bruggen te bouwen tussen verscheidene talen en culturen. Hulpmiddelen als handen en voeten worden hier niet geweerd.

Op regelmatige basis worden er overlegmomenten georganiseerd met alle vrijwilligers om uitdagingen te bespreken en te brainstormen over wat goed is en wat beter kan.

Activiteiten

Harmattan is meer dan taal. Om culturele integratie te stimuleren, trekken we er regelmatig samen op uit. Een tentoonstelling, een stadsbezoek, een zoektocht,…

Ook in huis zorgen we voor gezamenlijke sfeermomenten. In de week die de kerstvakantie voorafgaat zijn er kerstfeestjes waarbij alle studenten voor lekkernijen zorgen. Gigantische Armeense taarten, oliebollen uit Kameroen en live muziek voorzien door Turkse muzikanten zorgen voor onvergetelijke momenten.

Wanneer vinden de lessen van Harmattan plaats?

Niet in de maanden juli en augustus, en tijdens de schoolvakanties

Toekomst

We wachten de evolutie van de Coronasituatie af om ons aanbod uit te breiden…