Wanneer gaan we KERSTMIS vieren?

We werden verwittigd. Hoogtijd om in het voorbije weekend kerstbomen te kopen want dit jaar hebben mensen reeds vanaf november hun kerstversiering aangebracht en de voorraad is bijna uitgeput! Belangrijk is de kleur en zijn de lichtjes en heel wat sentimentele uitdossing.  Kerstmarkten moeten er nog meer schitteren, niet altijd met een ijspiste maar toch…

            Er worden heel wat verklaringen gegeven waarom mensen na de coronatijd, de energiecrisis, de oorlog in Oekraine verlangen naar licht en knusheid. Elk jaar opnieuw met de korter wordende dagen en de kou is er dat verlangen naar licht in de donkerte. Maar waarover gaat het eigenlijk met Kerstmis? Wannes VD Velde zong: “Kerstmis is de dag dat ze niet schieten”  maar Odessa gebombardeerd , anderhalf miljoen inwoners worden gevraagd hun huizen te verlaten…

            De bijbel vertelt over een Kind dat zal geboren worden bij een vader en moeder waarvoor geen plaats was in een vreemde streek. Midden de chaos van die tijd zou het Kind een teken zijn, een belofte van een ‘andere wereld, verwelkomd door eenvoudig volk, van herders met schapen.

Doorheen Zijn leven zouden ze God herkennen.

Ook vandaag weten we: er zijn kinderen op de vlucht, ze slapen soms buiten, ze verblijven in kampen, hun ouders zien geen andere toekomst. Even zijn we geschokt, maar het nieuws van de dag over voetbalexploten, consumptie(vermindering?),falen van de politiek, krijgt al vlug de bovenhand.

Waarom kan de Kersttijd ons niet doen opstaan, aangemoedigd door die hoopvolle verzen van Jesaja: wapens worden omgesmeed tot ploegscharen, knikkende knieën worden gesterkt … want een Kind is ons geboren.

Kleinen maakt hij groot. Graag willen we met de Loodsen blijven inzetten voor een warmere wereld, niet met glitter maar met kleine gastvrije gebaren van elke dag.

Daarover vertellen we wat meer in dit laatste nummer van 2022.

We voelen ons gedragen door heel velen.

Annemie Luyten