Zenith vzw , een onthaalcentrum voor mensen in nood

Zenith vzw bestaat 25 jaar!

afbeelding zenithZenith vzw is een humanitaire organisatie die zich bekommert om de minstbedeelden. En dit zonder onderscheid te maken in afkomst, religie, nationaliteit of politieke overtuiging. De 62 vrijwilligers die wekelijks actief zijn bij Zenith vzw hebben als doel kansarme gezinnen een warm onthaal te geven en hen bij te staan in moeilijke of benarde omstandigheden van het leven.

“Ik ben Hassan, ik ben 8 jaar, ik heb een zusje, ze heet Marya, ze is 6; en mijn mama heeft me gezegd dat er een nieuw broertje of zusje op komst is. Ze weet nog niet wat het wordt.

Mijn papa was leraar wiskunde in de middelbare school van onze stad. Voor de burgeroorlog leefden we daar gelukkig en in vrede. Maar nu is het anders.

Mijn papa en mama hebben besloten om Syrië te verlaten, omdat het daar echt te onveilig werd; zelfs mijn nonkel is gestorven bij een bomaanslag. En veel huizen in onze stad werden vernield. Wij hebben een lange en moeizame reis achter de rug, maar daar spreek ik liever niet meer over.

Wij zijn hier nu in Antwerpen beland. Toffe mensen hebben gezorgd voor een klein appartementje op “den Dam”. ’t Is wel wat kleiner dan ons huis in Syrië , daar hadden we ook een tuin en ik kon met vriendjes op straat spelen.  Hier vindt mama dat het toch maar gevaarlijk is met al dat verkeer in onze drukke straat.

Natuurlijk hebben mijn ouders het niet gemakkelijk want papa zoekt werk, maar als wiskunde leraar is dat wel moeilijk, want hij heeft het nog moeilijk om vlot Nederlands te spreken. Samen met mama volgt hij nochtans les; mijn zusje en ik spreken al beter Nederlands want op school horen we bijna niets anders. En mijn schooljuf helpt me telkens wel als ik de juiste woorden niet gebruik.

 Zenith hartverwarmende plek voor mensen in nood

Mijn oudafbeelding groep zenithers moeten dus wel echt op hun centen letten en ze hebben in onze buurt een plek gevonden waar vrijwilligers zorgen voor hulp aan mensen zoals wij. Hulp onder vorm van voedselpakketten, kleding, linnen, maar ook steun omdat mama mij zegt dat ze daar altijd vriendelijk zijn en “hartverwarmend”; al kan ze dat laatste moeilijk uitspreken. Die plek, waar ze wekelijks naartoe gaat, heet Zenith. Het is gelegen in de De Marbaixstraat, aan de Schijnpoort. Weet je: dicht bij het Sportpaleis.

 Op het bureau wordt nagegaan of de bezoekers in aanmerking komen voor steun.

Papa en mama hebben wel enkele officiële papieren moeten verzamelen toen ze daar de eerste keer naartoe gingen. Papa zei me dat ze daar een gesprek hadden gehad met een vriendelijke dame die toch wilde nagaan hoeveel ons papa en mama nu krijgen van het OCMW -da’s zo’n vreemd woord- maar het zijn wel lieve mensen die zorgen dat we elke maand geld krijgen om voorlopig hier te kunnen leven totdat papa een baan vindt. Die dame van Zenith vroeg dan hoeveel we moeten betalen voor ons huishuur en elektriciteit en zo. Dan checkte ze in haar computer en we kwamen in aanmerking om door die mensen van Zenith gesteund te worden.

Gezinnen uit alle werelddelen.

Bij Zenith komen de mensen van overal: van Syrië, Eritrea, Pakistan, Roemenië, Guinea, Mali, noem maar op!  Uit meer dan 40 landen. Er zijn ook mensen die gewoon uit België komen, kansarmen, jonge gezinnen waar plots de mafbeelding gezinnen uit alle werelddelenan werkloos werd, oude eenzame mensen uit de straat en die het ook niet gemakkelijk hebben.

 Europa, de voedselbank, bedrijven, de Stad: iedereen werkt eraan.

Ik vroeg me af waar dat voedsel vandaan kwam. Mama zei dat ik het maar eens zelf moest vragen aan de mensen die in de verdeelruimte de voedselpakketten voorstellen. Ja, “voorstellen” is het juiste woord. Ze zeggen daar aan mama: kijk dat hebben we deze week om jouw caddy te vullen. Daar zit dikwijls melk bij, groenten, fruit, sardienen, platte kaas , ……; als ze iets niet kan gebruiken bijvoorbeeld omdat het verboden is door onze godsdienst dan laat ze het daar liggen en die mensen zorgen wel dat dat bij andere mensen terecht komt; zo wordt er zeker geen voedsel verspild. Ja dat zou zonde zijn, toch.

Gisteren was het verlof op onze school. Ik denk dat de juf zoiets zei als ‘pedagogische dag’; maar ik begrijp het allemaal niet zo goed; belangrijk is dat ik niet naar school moest en dus met mama mee mocht naar Zenith. Ik ging dus vragen aan die mensen vanwaar al dat voedsel komt. En ik kreeg een lange uitleg want ze gaan zo’n beetje overal voedsel halen. Vanaf ’s morgens vroeg (soms zelfs 7 uur!) gaan een aantal vrijwilligers elke week voedingsproducten halen bij de voedselbank in Mortsel. Dat is een opslagplaats waar fabrikanten of grote winkelketens producten geven die anders weldra uit de rekken zouden moeten gehaald worden want de uiterste datum van verbruik komt stilaan dichterbij.

Maar bij Zenith zorgen ze ervoor dat die voedingswaren toch snel bij de geholpen families terecht komen zodat die er gerust nog van kunnen genieten. Europa laat ook elk jaar grote hoeveelheden goederen speciaal aanmaken. Die kan Zenith een keer per jaar bestellen en die worden dan in de loop van het jaar geleverd. FEAD heet die organisatie die daar voor zorgt.  En die werken met een Belgische organisatie die POD MI heet. En de Stad Antwerpen helpt daarbij via ODC. Die stockeren goederen en leveren die regelmatig met een vrachtwagen.

Er zijn nog veel andere bedrijven die Zenith aan voedsel helpen. Zo is er een groothandelaar  in Merksem die levert aan restaurants en zo; wanneer die zijn hoeveelheden verkeerd heeft ingeschat en teveel heeft van een groenten- of fruitsoort dan schenkt  hij dat aan Zenith. Elke week koopt Zenith ook groenten en fruit bij die groothandelaar aan.

Verschillende bakkers en een supermarkt schenken ook brood en gebak dat ze tijdens het weekend niet verkocht hebben. En dat is maandag toch nog heel vers. Lekkere patisserie hebben ze hier in België wel. Ze is wel minder zoet als de gebakjes die mijn oma in Syrië voor ons bakte.  Toch vriendelijk die bakkers, niet?

Gezellig babbelen in het cafetaria.

In het cafetaria , achteraan in het gebouw mochten we wachten, mijn mama, mijn zusje en ik.  Daar kregen we een drankje en een koekje aangeboden. Zelfs twee. Daar kan je gezellig babbelen met mensen uit de buurt die het in feit ook moeilijk hebben zoals wij.  Mama zei dat ze daar altijd een jonge moeder uit Afrika (ik denk Eritrea) tegenkwam. En zij heeft ook een jongen en een meisje. Ze is ook zwanger zoals mama. Mama zei dat ze vriendinnen zijn geworden.

Weet je wat mama deze week kreeg om haar caddy te vullen? 1 kg Macaroni, 4 liter melk, een grote doos ontbijtgranen, enkele blikken gepelde tomaten en linzen, verse worteltjes, uien en appelen, twee gesneden broden, pistolets, 2 dozen platte kaas en 4 potjes chocomousse. Mama aanvaardde met plezier al wat haar voorgesteld werd en daarna mochten we ‘naar de kamers’.

Niet enkel voeding maar ook kleding, huislinnen, baby-artikelen,…..

afbeelding niet enkel voeding maar ook kledingDat is wel een hele bedoening. Je kan daar alles vinden: van herenkleding, tot dameskleding, kinderen en babykleding, lakens, dekens, gordijnen en zelfs slaapzakken.

Ik zag zelfs pampers, allez ‘luiers’,in grote dozen. Als ons broer of zusje geboren wordt komt dat zeker van pas!  En voor de geboorte zal mama dan nog een babypakket krijgen met allemaal toffe spullen voor de eerste 3 maanden.  Ik ben echt benieuwd of het een broertje of een zusje wordt.

Mama  vond bij Zenith voor mij een warme winterjas en voor Marya een mooie jurk. Ze was blij dat ze kon kiezen uit mooi gesorteerde kledingstukken. Mama gaf daarvoor een kleine symbolische bijdrage. “Dan hoef je “dank u” niet te zeggen”, zei een van de dames die in de kinderkamer staat om alles te regelen en te noteren. Maar ons mama zei toch “dank u” en ik ook. Nu bij elk van die bezoeken wordt wel genoteerd wat we meekrijgen. We mogen maar 5 kledingstukken per maand en per persoon krijgen. Da’s logisch omdat andere bezoekers van Zenith ook kleding moeten kunnen vinden.

En weeral stelde ik de vraag: “ Maar vanwaar komen al die spullen?”. En hier was het antwoord van de vriendelijke dame van de babyafdeling: “bij Zenith werken heel wat vrijwilligers, die vrienden en kennissen hebben die weten dat Zenith kleding en speelgoed verzamelt. Het moeten wel kwalitatief goede kledingstukken zijn”. “Want versleten en vuile spullen, die weigeren we” zei die mevrouw.

En ik heb die namiddag zelf een mooie puzzel meegekregen; “Gegarandeerd met alle stukken!!. “ zei de dame van de speelgoedkamer. Zusje kreeg een pop van ons mama

Schoolmateriaal, kits voor bos- en zeeklasjes, verjaardaggeschenken, Sinterklaas, Kerstpakketten,…..

afbeelding schoolmateriaal , kits voor bosIn september kregen Marya en ik schoolgerief voor de eerste schooldag.

En weet je wat? Op haar verjaardag kreeg Marya een geschenkpakket met allerlei leuke spullen en speelgoed. Tot ik 12 jaar ben krijg ik ook elk jaar een verjaardaggeschenk van Zenith. Ik kijk ernaar uit.

En jaarlijks komen de Sint en zijn Pieten ook langs. Dan moeten we wel heel lang aanschuiven maar het is de moeite waard. Vorig jaar waren er zo’n 300 brave kinderen die door Sint Niklaas verwend werden. Dat wil ik dit jaar zeker niet missen.

En mijn mama kreeg vorig jaar net voor Kerst een mooi kerstpakket mee. Elk van de 250 gezinnen die wekelijks bij Zenith langskomen kreeg zo’n pakket; mooi ingepakt; ze hadden er echt werk van gemaakt. En thuis hebben ons papa en ons mama er echt van genoten. Ik zag aan mama dat ze echt blij was dat zij ook een geschenk gekregen had in die periode wanneer zoveel geschenken in alle winkels uitgestald worden, maar wij er spijtig genoeg geen kunnen kopen.

“Zeepbel” is ook zo’n speciale naam.  Daar bedoelen ze mee dat elke familie maandelijks een pakket met verzorgingsproducten kan bekomen. Ook daar zit er van alles in: tandborstels, tandpasta, zeep, waspoeder, shampoo, douchegel,… noem maar op.